پوهنحی زراعت

بعد از تأسیس پوهنتون هرات در سال 1367 هـ ش، برای رفع مشکلات و بلند بردن تولیدات زراعتی و حیوانی وکمبود افراد فنی، مسلکی و متخصص در رشته­ های زراعت و مالداری، نهاد آموزشی و علمی بنام پوهنخی زراعت در چوکات پوهنتون هرات بعد از منظوری مقام محترم وزارت تحصیلات عالی در سال 1368هـ ش تأسیس گردید. هدف از تاسیس این پوهنحی را، تربیه محققان و کارشناسان فنی و مسلکی در بخش زراعت, مالداری, باغداری, حفاظه نباتات, جنگلات، توسعه و اقتصاد زراعت و تکنالوژی مواد غذایی و بهره برداری علمی  از ثروت­های طبیعی، تحقیق و ترویج علوم زراعتی مدرن، بلند بردن مهارت­های مسلکی و نو آوری در عرصه زراعت و علوم حیوانی، سهم­گیری در ساختن استرا تیژی­های زراعتی و مالداری و تربیه کادر علمی برای زراعت پایدار تشکیل می­دهد.

این پوهنخی دارای هشت دیپارتمنت علوم حیوانی، اگرانومی, باغداری, حفاظه نباتات, توسعه و اقتصاد زراعتی، خاکشناسی, جنگلداری و منابع طبیعی و تکنالوژی مواد غذائی  بوده که محصلان در آن  مشغول فراگیری علم و دانش مسلکی می­باشند. جذب در فاکولته زراعت بعد از سپری نمودن امتحان کانکورعمومی بوده که محصلین مشمول درین فاکولته تا سمستر چهارم بشکل عمومی تحصیل نموده و بعد از سمستر چهارم بر اساس علاقه و لوایح، مقررات و طرزالعمل داخلی فاکولته رشته بندی گردیده  و به دیپارتمنت­های مربوطه معرفی می­گردیدند. خوشبختانه در سال 1393 رشته بندی  به دیپارتمنت مشخص از طریق کانکور صورت گرفته و محصلان به دیپارتمنت­های مختلف معرفی می­گردند و محصلان در رشته مربوطه که از سطح وزارت تحصیلات عالی تقسیمات گردیده اند به تحصیل خود ادامه می­دهند.

از بدو تاسیس این پوهنخی تا حال به تعداد ۲۳۷۷ نفرمحصل از ولایات مختلف از دیپارتمنت­های پوهنخی زراعت به سویه لیسانس فارغ التحصیل گردیده که اولین دوره فارغین آن در سال 1372 بود. اکثریت  فارغین این پوهنخی در ولایت هرات, ولایات همجوار و مرکز کشور مصروف کارهای مسلکی بوده و به زارعان، مالداران و هموطنان خویش خدمات زراعتی و پرورش حیوانات را عرضه می­دارند و تعداد دیگر از این فارغ التحصیلان  درین اواخر جهت تحصیلات عالی­تر به خارج از کشور سفر نموده اند.

رسالت و ماموریت

فراهم نمودن زمینه آموزش، تدریس و تحقیق و تقدیم متخصصین جوان با کفایت علمی و با رسالت اسلامی و ملی برای رشد و توسعه و انکشاف جامعه مدرن و مرفع رسالت این پوهنحی می­باشد.

دیدگاه (چشم انداز -  Vision)

پوهنحی زراعت متعهد به­معیاری ساختن بخش­های علمی، تحقیقاتی و آموزشی بخاطر تربیه متخصصین که دارای دانش و مهارت­های عملی و مرتبط و قابل استفاده از طریق، آموزش و ترویج جهت حل و فصل چالش­های مرتبط به بخش­های زراعت و مالداری در افغانستان می­باشد.

ارزش­های کلیدی (Key values)

1.  پابندی به ارزش­های اسلامی و ملی؛

2.  تقویت وحدت ملی؛

3.  تخصص گرائی و شایسته سالاری در بخش­های نظری و عملی؛

4.  تعهد و مسئولیت پذیری در قبال وظیفه, جامعه, وطن, محیط زیست و بشریت؛

5.  تقدیر و تحسین از ابداعات و نوآوری­ها در عرصه­های علمی و تحقیقی؛

6.  توجه به­روند روبه رشد کیفی و کمی در عرصه زراعت و علوم حیوانی؛

7.  تشویق فرهنگ اشتراک مساعی در تمام امور علمی, اداری و تدریسی؛

8.  حفظ, توسعه و تولید علم در عرصه زراعت و علوم حیوانی؛

9.  ابتكار و نو آوري در فعاليت­های تحصيلي و تحقيقاتي

10.  تآكيد بر روحيه همكاري وكار گروپي بين محصلان، استادان و كارمندان؛

11.   تحقيق در زمينه روش­هاي مديريت تلفيقي (IPM

12.  درنظر گرفتن اخلاق وکرامت انسانی در محیط کاری؛

13.  تامین عدالت  وبرابری اجتماعی؛

14.  ادارۀ سالم، مؤثر و کارآ؛

15.  استفاده درست از وقت برای تحقیق، ترویج و تدریس بهتر  جهت خدمت به جامعه؛

اهداف پوهنحی زراعت

  1. رشد و ارتقای کیفیت تحصیلات عالی در پوهنحی زراعت، به­منظور تقویه منابع بشری (کارشناس و متخصص در رشته‌های علوم حیوانی و نباتی) به درجه تحصیلی لیسانس و ماستر؛

2.  تأمین حقوق و امتیازات اعضای کدر علمی پوهنحی؛

3.  تعیین مکلفیت‌های اعضای کادر علمی در امر آموزش و پرورش محصلان؛

4.  تربیه کادرهای علمی در رشته‌های مختلف علوم حیوانی، علوم نباتی، باغبانی، ترویج و اقتصاد زراعتی، حفاظه نباتات، خاکشناسی، آبیاری، جنگلات، منابع طبیعی و تکنالوژی مواد غذایی؛

5.  پیشبرد فعالیت‌های آموزشی، علمی تحقیقاتی و خدماتی؛

6.  تقویه روحیه وحدت ملی و وطن دوستانه در بین جوانان و محصلان عزیز؛

7.  رشد و ارتقای علمی استادان از نظر کیفی به درجه ماستر و دوکتورا؛

8.  ایجاد توأمیت علمی با پوهنتون‌های داخل و خارج کشور؛

9.  بلند بردن ظرفیت جذب محصلان بخاطر تعمیم و ترویج تحصیلات عالی در سطح ملی؛

10.  بلند بردن کیفیت درسی چه از نظر تربیت کادرهای ماهر و متخصص و چه از نظر تهیه وسایل درسی و مکان مناسب؛

11.  ایجاد اداره سالم، شفاف و پاسخگو در بخش‌های اداری و کادری؛

12.  آموزش علوم جدید، تولید و خلق علم، تشویق ابتکارات و نوآوری‌ها در سطح پوهنحی توسط استادان و محصلان؛

13.  شناخت و حفظ ارزش‌های علمی و فرهنگی کشور خصوصاً منابع طبیعی منطقه؛

14.  تحقیقات در بخش‌های مختلف علوم حیوانی، نباتی و علوم طبیعی؛

15.  همکاری در تطبیق پلان و برنامه‌های کادری دولت و موسسات خارجی؛

16.  سهیم شدن در انکشاف و پیشرفت علمی، هنری و صنعتی بالاخره کاربردی ساختن علوم؛

17.  استخدام كادر شايسته، ماهر و با تجربه با درجات تحصيلي بالا؛

18.  توسعه مكان فزيكي با تجهيزات لازم؛

19.  تآمين پيوند و ارتباطات دايمي با صنعت و تجارت در محيط كاري؛

20.  اولويت بخشيدن به تحقيقات ساحوي؛

21.  تشويق ابتكار، نو آوري و خلاقيت­ها؛

22.  تو جه  بيشتر به ارتقاي كيفيت و كسب اعتبار علمي  در سطح ملي و بين المللي؛

23.  رشد و انكشاف اداره سالم  وداشتن مولديت مادي و معنوي؛

 

امکانات و تجهیزات

1) کتاب­خانه اختصاصی پوهنحی زراعت

 این پوهنحی دارای کتاب­خانه مجهز در حدود 6500 جلد کتاب در رشته­های مختلف زراعت و علوم حیوانی چون اناتومی، فزیولوژی، مایکروبیولوژی، هیستولوژی، پتالوژی، باغداری، تکثیر و اصلاح نباتات، فارماکولوژی، پرازیتولوژی، علوم صنایع غذایی، جنگلات و منابع طبیعی، مراتع، آب، خاک، توسعه و ترویج، مارکیتینگ زراعتی، امراض نباتی، آفات نباتی، تغذیه و نگهداری حیوانات می­باشد. کتاب­خانه اختصاصی پوهنحی در داخل تعمیر این پوهنحی موقعیت داشته و هم چنان این پوهنحی دارای یک کتابخانه دیجیتالی بوده که هزاران نسخه کتب زراعتی، مالداری و باغداری و تکست­بوک­های اختصاصی را دارا می­باشد که از آنها در پروسه تدریس و تهیه مونوگراف­ها توسط استادان و محصلین استفاده می­گردد.

 

2) تسهیلات

این پوهنحی دارای 26 صنف درسی مجهز به پراجکتور بوده که هر صنف با گنجایش متفاوت می­باشد که صنوف کوچک گنجایش 40 الی 60 محصل و صنوف بزرگ گنجایش 250 محصل را در عین زمان دارد. دیگر امکانات این پوهنحی که در همین تعمیر موقعیت دارند عبارت اند از کتابخانه، اتاق تدریسی و مدیر اجرائیه و هفت اتاق لابراتوار های مجهز خاک­شناسی و آب­شناسی، زولوژی، غذا و تغذیه، باغداری، اگرانومی، تکنالوژی مواد غذایی، جنگلداری و منابع طبیعی و حفاظه نباتات در خود تعمیر پوهنحی موقعیت دارند، و همچنان اتاق­های استادان که برای هر استاد یک اتاق اختصاص داده شده است. اتاق کامپیوتر شامل 40 پایه کامپیوتر مجهز به انترنت در خدمت محصلان قرار دارد. وسایل سمعی و بصری شامل پراجکتورها و کمپیوتر، لپ­تاپ برای ارائه پرزنتشن استادان و ارائه سمینارهای محصلان در هر صنف و دیپارتمنت نیز موجود است. بر علاوه اتاق کمیته امتحانات پوهنحی، کمیته تضمین کیفیت و کمیته تحقیقات پوهنحی جداگانه می­باشد.

 

3) کلنیک­ ها

پوهنحی زراعت همچنان دارای یک کلینیک حفاظه نباتات (Plant Protection Clinic) و کلینیک حیوانی بوده که در خارج از مجموعه پوهنتون هرات در طرف غرب و متصل به­مجموعه پوهنتون هرات موقعیت دارد و دارای مساحت مجموعی تقریباً 400 متر مربع در چهار منزل با زیر بنای مجموعی تقریباً 200 متر مربع می­باشد که منزل سوم آن مربوط به مرکز ترینینگ این پوهنحی است که توسط دیپارتمنت­های حفاظه نباتات و توسعه و اقتصاد زراعتی مورد استفاده قرار می­گیرد. همچنان منزل اول و دوم آن توسط دیپارتمنت علوم حیوانی و وترنری استفاده می­شود. ناگفته نماند که این کلینیک به­کمک پروژه صلح برای آموزش توسط کشور پولند اعمار شده است.

4) گلخانه­ ها

از طرف دیگر این پوهنحی دارای 2 گلخانه بوده که توسط PRT ایتالیا ساخته شده و توسط دیپارتمنت باغداری استفاده و مدیریت می­شود در پهلوی آن یک گلخانه یک طرفه به­منظور پرورش گلها و نباتات زینتی نیز در پوهنحی وجود دارد و توسط محصلین و اساتید دیپارتمنت باغداری مدیریت می­شود. و در این اواخر یک تعمیر برای جای رهایش حیوانات به کمک PRT ایتالیا اعمار گردیده است.

5) فارم تحقیقاتی-آموزشی

الف- فارم علوم حیوانی: دارای فضا و جایگاه پرورش حیوانات از قبیل گاو، گوسفند و بز، و یک مرغ­داری مجهز کوچک می‌باشد. از حیوانات تجربوی برای انجام برخی آزمایشات و شناسای نژادهای محلی حیوانات و انجام کارهای عملی مضامین داخله، جراحی، پرازیتولوژی، فارماکولوژی، اناتوموی پوهنحی زراعت و وترنری که یک همکار خوب و ممد این پوهنحی می‌باشد استفاده می­گردد.

ب- فارم زراعتی: شامل دو بخش علوم نباتی و باغداری می‌باشد که کشت نباتات زراعتی دران محدوده صورت می­گیرد و بخش باغداری دارای دو گلخانه بوده که دران نباتات گلخانه ای و سبزیجات به آزمایش گرفته می­شود و هممچنین دارای یک گلخانه کوچک که دران گل‌ها و گیاهان زینتی تحت تربیه قرار گرفته است. بر علاوه این فارم دارای تجهیزات ماشینری زراعتی از قبیل تراکتورهای خورد و بزرگ، ماشین درو، خرمن‌کوب، دستگاه شدیار، و غیره امکانات می‌باشد که از آن‌ها در کارهای عملی استادان و محصلان استفاده می­گردد.

 

6) لابراتوارها

الف- لابراتوارهای دیپارتمنت علوم حیوانی

دیپارتمنت علوم حیوانی دارای بخش­های مختلف می‌باشد که هر بخش مجهز با تمام امکانات لابراتواری بوده و دارای اسکلت­های حیوانی از گوسفند، بز، فیل مرغ، خروس، کبوتر و از حیوانات غیر فارم هم دارای اسکلت­ها می‌باشد و نیز دارای تمام دستگاه­هایی جهت آنالیز مواد غذایی (تعیین ماده خشک، چربی، فیبر، خاکستر و مواد معدنی) می‌باشد. همچنان یک تعداد چارت­های آموزشی اناتومیکی شامل چارت­های دروان گردش خون، تنفس، جهاز هاضمه حیوانات علف­خوار، جهاز تناسلی، دستگاه ادراری تناسلی می‌باشد. تجهیزات دیگر شامل سانتریفوژ کوچک و بزرگ سوند مری برای تطبیق ادویه مایع در حیوانات و رفع حالت نفخ، بردیزو یا دستگاه خصی نمودن حیوانات بزرگ و کوچک، بینی گیر جهت مهار حیوانات کارهای عملی، ناخن‌گیر جهت سم چینی حیوانات بزرگ، تروکار برای رفع نفخ، سوهان برای دندان حیوانات مانند اسپ و دیگر وسایل و امکانات می‌باشد.

ب- لابراتوار خاکشناسی و آبیاری

شامل دستگاه­های چون فیلم فوتومتر، دستگاه اوتوکلاو، سنتریفیوژ، پی ایچ متر، دستگاه آب مقطر، دستگاه­های مخلوط کن، دستگاه کمپیوتری اندازه­گیری میکرو المنت­ها، تست­تیوب­ها، میکرسکوب، ترازوی دیجیتالی، مواد کیمیاوی و غیره تجهیزات لازمه برای تجزیه و تشخیص خاک تهیه گردیده است.  این لابراتوار نیز دارای چند­پایه میکروسکوب، دستگاه سنترفیوژ و اتوکلاو، دستگاه مجهز آیون سنج، مواد کیمیاوی، تست­تیوب­های مختلف، دستگاه تقطیر، دستگاه سنجش حجم آب و غیره سامان­آلات ضروری است که در این لابراتوار استفاده می­گردد.

ج- لابراتوار اگرانومی

این لابراتوار مجهز به مایکروسکوب و مواد رنگ­آمیزی پیشرفته، تمام لوازم لابراتورهای و ادواتی نباتی می‌باشد که برای مطالعه و کار عملی هرچه بهتر محصلان فراهم گردیده است.

د- لابراتوار باغداری

این لابراتوار مجهز به مایکروسکوپ و مواد رنگ­آمیزی پیشرفته، دستگاه اندازه­گیری شکر در میوه­جات، دستگاه جوسگری، دستگاه مخلوط کن، دستگاه جوش دهنده، مواد طعم دهنده، بوتل­های مخصوص، انواع چاقو، اره، لوازم پیوند، بیل و لوازم و ادوات باغبانی می‌باشد که برای مطالعه و کار عملی هرچه بهتر محصلان فراهم گردیده است.

هـ- لابراتوار حفاظه نباتات

جهت تطبیق ساعات عملی مضمون آفات و امراض نباتی و انجام کارهای عملی بالای حشرات تجربوی ایجاد گردیده است. این لابراتوار دارای برخی سامان آلات از قبیل انواع سوزن­های محکم کننده، تیغ جراحی جهت ایجاد شکاف در قسمت­های مختلف عضویت حشرات، میکروسکوپ و دیگر لوازم مورد ضرورت این لابراتوار می‌باشد.

و- لابراتوار تکنالوژی مواد غذایی

لابراتوار دیپارتمنت مجهز به­وسایل و امکانات آموزشی و تحقیقاتی شامل بخش های مایکروبیولوژی، انالیز و تجزیه مواد غذایی، پروسس و بسته بندی مواد غذایی می‌باشد. کارهای تطبیقاتی مضامین تخصصی دیپارتمنت  توسط استادان دیپارتمنت در این لابراتوار به­صورت منظم انجام یافته و در پهلوی آن تحقیقات علمی توسط استادان محترم جهت رفع مشکلات مرتبط به مواد غذایی در این لابراتوار صورت می­گیرد.

 

آمار محصلان برحال پوهنحی زراعت در سال 1403

پوهنحی زراعت در سال تحصلی 1403 به­تعداد 426 محصل داشته که در دیپارتمنت­های مختلف و صنوف متفاوت اول تا چهارم مصروف گزراندن دوره تحصیلی لیسانس می­باشند.

 

دوره­های فراغت

پوهنحی زراعت از سال 1372 تا سال 1402 سی دوره محصلین را از رشته­های مختلف فارغ­التحصیل نموده و به جامعه تقدیم کرده است.

اعضای کادر علمی

شماره

نام استاد

تخلص

رتبه علمی

وظیفه

آدرس ایمل

1

دوکتور عبدالستار

فاضلی

پوهاند

رئیس پوهنحی زراعت

abdulsattarfazely@gmail.com

2

دوکتور محمد یوسف

امینی

پوهاند

استاد

dryosofamini@gmail.com

3

گل احمد

ظاهریان

پوهاند

استاد

gulahmad_zahiryan@yahoo.com

4

دوکتور محمد علم

غوریار

پوهنوال

آمر دیپارتمنت علوم حیوانی

ghoryar@yahoo.com

5

عبید الله

غفوری

پوهنوال

استاد (فعلا مصروف دوره دوکتورا)

Oghafory2004@gmail.com

6

فرید احمد

رحمانی

پوهنوال

استاد (فعلا مصروف دوره دوکتورا)

fpnfrahmani@gmail.com

7

محمد یوسف

جامی

پوهنوال

استاد (فعلا مصروف دوره دوکتورا)

Yousof_jami@yahoo.com

8

دوکتور احمد جاوید

پویش

پوهنوال

آمر دیپارتمنت اگرانومی

dr.poyesh11@gmail.com

9

محمد نظیم

سکندری

پوهندوی

آمر دیپارتمنت جنگلداری و منابع طبیعی

nazimsakandari@gmail.com

10

دوکتور محمد عثمان

کریمی

پوهندوی

استاد

osmankarimi3003@gmail.com

11

دوکتور عبدالواسع

امیری

پوهندوی

استاد

wasiamiri_08@yahoo.com

12

روح الله

ظاهریان

پوهنمل

استاد

rohullahzahiryan@gmail.com

13

بصیر احمد

رحیمی

پوهنمل

استاد

Brahimi031987@gmail.com

14

عبدالله

معصومی

پوهنمل

آمر دیپارتمنت تکنالوژی مواد غذایی

Masoumi256@gmail.com

15

نصیر احمد

ساحل

پوهنمل

استاد

n.sahel@yahoo.com

16

احمد شفیق

فوشنجی

پوهنمل

استاد

Shafeeq.fo@gmail.com

14

فرحناز

عزیزی

پوهنمل

استاد

farahnazazizi80@gmail.com

18

همایون

آزادانی

پوهنمل

استاد

homayoonsaqib95@gmail.com

19

وحید احمد

محمدی

پوهنمل

استاد

mohammadywahid@yahoo.com

20

محمد معروف

حبیبی

پوهنیار

استاد (فعلا مصروف دوره دوکتورا)

Marufhabibi2@gmail.com

21

جلیل احمد

دانشیار

پوهنیار

آمر دیپارتمنت حفاظه نباتات

Jalilahmad.999pp@gmail.com

22

عتیق الله

خالقی

پوهنیار

استاد

Atiqullahkhaliqi8@gmail.com

23

محمد مسعود

مرادی

پوهنیار

استاد (فعلا مصروف دوره دوکتورا)

masoud.mor2009@gmail.com

24

نور احمد

صمیم

پوهنیار

استاد

Noorahmadsamim1@gmail.com

25

سونیا

جدیر

پوهنیار

استاد

sony_jodeir@yahoo.com

26

فرسیلا

محمودیان

پوهنیار

استاد

farsilamahmodian@gmail.com

27

محمد مرویس

محمدی

نامزد پوهنیار

استاد

mirwaismh326@gmail.com

28

خواجه محمد سرور

احراری

نامزد پوهنیار

استاد

sarwarehrari7@gmail.com

29

وکیل احمد

فیضی

نامزد پوهنیار

استاد

faizi6325@yahoo.com

30

الیاس

آذر

نامزد پوهنیار

استاد

elyasazar786@gmail.com

31

محمد عزیر

جمشیدی

نامزد پوهنیار

استاد

zrmonib@gmail.com

32

زمری

محمودی

نامزد پوهنیار

استاد

ezmaraimahmoodi@gmail.com

33

مجیب الله

حفیظی

نامزد پوهنیار

استاد

   hafizimojib786@gmail.com

34

وحید احمد

عزیزی

نامزد پوهنیار

استاد

wahidahmadazizi786@gmail.com

معرفی دیپارتمنت ها:

دیپارتمنت علوم حیوانی

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

دیپارتمنت اگرانومی

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

دیپارتمنت باغداری

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

دیپارتمنت حفاظه نباتات

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

خاکشناسی دیپارتمنت 

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!
دیپارتمنت توسعه و اقتصاد زراعتی

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

دیپارتمنت جنگلات و منابع طبیعی

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

دیپارتمنت تکنالوژی مواد غذایی

برای معلومات بیشتر کلیک نمایید!

آدرس پوهنحی

پوهنحی زراعت در کمپلکس پوهنتون هرات، بلاک پنجم موقیعت دارد.

پل ارتباطی

شماره دیجیتال: 009340226770

Email: agri@hu.edu.af