پوهنحی ادبیات و علوم بشری
نهادهای تحصیلات عالی، رکن مهم و اساسی دانش و تمدن هر جامعه را شکل میدهند و رشد آیندۀ هر جامعه به رشد مراکز تحصیلات عالی پیوند ناگسستنی دارد. پوهنتون هرات به عنوان یکی از مراکز مطرح اکادمیک کشور ما نقش سازندهیی در ساختار فرهنگی، علمی و تمدنی سرزمین ما دارد و خدمات علمی و آموزشی آن بیشتر ولایات کشور را تحت پوشش گرفته است؛ چه جوانان و دانشجویان زیادی از ولایاتی غیر از هرات، بدین مرکز بزرگ برای تحصیل دانش، ملحق میشوند و از دانش استادان ماهر آن، مستفید میگردند.
یکی از سابقهدارترین پوهنحیهای پوهنتون هرات، پوهنحی ادبیات و علوم بشری است که همزمان با خود پوهنتون هرات، اساس یافته و نسبت به سایر پوهنحیهای این مرکز علم و پژوهش، عمر بیشتری دارد. این پوهنحی بارها جوانانی را به سویۀ لیسانس و ماستر تقدیم جامعه کرده و در شکوفایی علمی و ادبی کشور ما سهم بسزایی داشته است.
معمولاً هر یک از مراکز علمی، نیازمند کاتالوگ یا معرفینامه، یا رهنمایی است تا دانشجویان جدیدالشمول و سایر پویندگان دانش و معرفت را به چند و چون آن آشنا بسازد و با مطالعۀ آن بتوانند با بخشها و نظام آموزشی و سایر امور آن مرکز، معلومات و آگهی حاصل نمایند.
پوهنحی ادبیات و علوم بشری تا اکنون، رهنما یا معرفینامۀ مفصلی نداشت که بتواند همه چند و چون آن را برای مخاطبانش بیان دارد و به حیث سند رسمی معتبر سیمای این پوهنحی و هریک از دیپارتمنتهای آن را به گونۀ درست، آیینهداری نماید. از سویی هم، این پوهنحی به حیث پوهنحی مادر، جایگاه نخستین را در میان پوهنحیهای پوهنتون هرات داشته که توقع میرفت، رهنمای مفصل و واضحی از خود ارائه نماید. با توجه به این ضرورت، ریاست پوهنحی ادبیات بر آن شد تا این رساله را تحت عنوان «رهنمای پوهنحی ادبیات و علوم بشری» ترتیب دهد و خدمت علاقهمندان دانش و ادب قرار دهد.
هدف از نوشتن این رساله، آن است تا تصویری واقعی از پوهنحی ادبیات به دست داده شود و سیمای این مرکز علمی، به شکل واقعی، برای خوانندگان و علاقهمندان، به تصویر کشیده شود. دیپارتمنتهای این پوهنحی، به معرفی گرفته شود و ظرفیتهای علمی و فرهنگی آن شناسایی و معرفی ساخته شوند. لذا این اثر به این پرسشها پاسخ خواهد داد که پوهنحی ادبیات، چه وقت تأسیس شده و چه فراز و فرودهایی را طی کرده است؟ چند دیپارتمنت و رشتۀ تحصیلی فارغده دارد و چه دستاوردهایی داشته است؟ چند دوره دانشآموختگانی را تقدیم جامعه نموده و تا چه مرحلهیی توانسته برنامۀ تحصیلی داشته باشد؟
این کتاب رهنما با روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای اسنادی که از سوی دیپارتمنتهای گوناگون پوهنحی ادبیات به دسترس ریاست گذاشته شده، ترتیب و تنظیم شده است. و نیز در تهیۀ آن از مشورههای اعضای با تجربۀ کادر علمی آن سود برده شده است.
دیدگاه پوهنحی ادبیات ( Vision )
تبدیل پوهنحی ادبیات و علوم بشری به یک نهاد علمی – ادبی معتبر در سطح پوهنتون هرات و پوهنتونهای کشور و انکشاف آن مطابق با برنامههای ریاست پوهنتون هرات و وزارت تحصیلات عالی.
رسالت پوهنحی ادبیات ( Mission )
تولید دانش و مهارتهای مسلکی در حوزۀ زبانهای ملی و بین المللی، ادبیات کشور و سایر ملتهای جهان، حفظ و احیای میراثهای فرهنگی در حوزه ادبیات و آثار ادبی، از طریق آموزش، تربیۀ کادرهای ورزیده و مؤثر در زمینۀ تحقیق، ترجمه و آفرینش آثار جدید، از اهداف اصلی پوهنحی ادبیات و علوم بشری میباشند.
ارزشهای پوهنحی ادبیات ( Values )
- حفظ و پاسداشت ارزشهای ملی و اسلامی؛
- صداقت و شفافیت در فعالیتهای اداری و آکادمیک بر مبنای تواناییها و مهارتها؛
- تلاش در جهت ارتقای سطح فرهنگی و ادبی افراد جامعه؛
- نظارت و مدیریت مؤثر از روند فعالیتهای علمی و آکادمیک.
اهداف اصلی پوهنحی ادبیات و علوم بشری
- تحقیق و تولید علم؛
- آموزش و تربیت کادرهای متخصص در حوزۀ زبان و ادبیات؛
- احیای میراث ادبی-فرهنگی جامعه.
امکانات :
کتابخانۀ پوهنحی ادبیات
پوهنحی ادبیات وعلوم بشـری دارای یک کتابخانۀ اختصاصی نیز میباشد که هرچند به حد کافی جوابگوی نیازهای علمی دانشجویان نیست؛ اما باز هم تا حدی میتواند نیازهای دانشجویان را برطرف نماید. این کتابخانه دارای بیشتر از ۴هزار عنوان کتاب میباشد. علاوه بر این کتابخانه، هر دیپارتمنت به صورت جداگانه کتابخانهیی برای محصلان همان دیپارتمنت دارد که بسا از مشکلات محصلان را مرفوع مینماید. به همین گونه، بخش فوق لیسانس دیپارتمنت ادبیات فارسی دری، نیز کتابخانهیی تخصصیی را به کمک دانشجویان این دوره و دیگر اهل دانش و معرفت، تأسیس نموده که مورد استفادۀ دانشجویان این دوره و استادان قرار دارد.
مرکز کمپیوتر و وسایل الکترونیکی
شعبات، دیپارتمنتها و ریاست پوهنحی ادبیات، با سیستمهای کامپیوتر مجهز است. به همین گونه صنوف این پوهنحی در دیپارتمنتهای گوناگون، به پروجکتور مجهز است و مورد استفادۀ استادان و شاگردان قرار میگیرد.
این پوهنحی مرکز کمپیوتر فعال با دستگاههای پیش رفته دارد که استادان و دانشجویان صنوف گوناگون دیپارتمنتها میتوانند از آن استفاده نمایند و در کارهای آموزش کمپیوتر به دسترس شان قرار دارد و مورد استفاده قرار میگیرد. در این مرکز به تعداد ۲۵ پایه کامپیوتر موجود میباشد.
چارت تشکیلاتی پوهنحی
معرفی دیپارتمنت ها :
دیپارتمنت زبان و ادبیات فارسی دری |
|
دیپارتمنت زبان و ادبیات عربی |
|
دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی |
|
دیپارتمنت زبان و ادبیات پشتو | |
دیپارتمنت زبان و ادبیات آلمانی |